Çalışma hayatında bulunan iş akışının sağlıklı ve sekmeden ilerlemesi için dijital hizmetlerin sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması gerekmektedir. İşyerlerine ve web sitelerine ait verilerinin depolanması ve saklanması açısından oldukça önemli olan sistemlere, data center adı veriliyor. Dijital çalışma hayatının ilerlemesi açısından oldukça önemli bir role sahip olan data centerların uzun ömürlü olması ve sağlık bir işleyiş gerçekleştirilmesi için mutlaka dikkat edilmesi gereken etkenler bulunmaktadır.
Veriyi saklayan sunucuların sürekliliğinin sağlanması, bulundukları sistem odalarının ısı, nem, toz, yangın, su basması gibi her türlü olasılıklar için gerekli önlemlerin alınmasını gerektirir. Tüm bunların yanında sağlıklı bir kablolama, soğutma ve güç kaynakları sistemleri mümkünse yedekli olacak şekilde tasarlanmalı ve sistem odaları için uygulanmalıdır. Bu açıdan bakıldığında sistem odalarının dizaynı ve kurulumu oldukça komplekstir.
Kurumlar kendi veri merkezlerini kendi bünyelerinde bu şekilde oluşturacakları sistem odalarında veya bir servis sağlayıcısının tüm bu koşulları en sağlıklı şekilde sağladığı ve kiralama yöntemi ile hizmete açtığı data center kabinlerinde barındırabilirler. Servis sağlayıcılarının sağladığı veri merkezi çözümlerinde ihtiyaca bağlı olarak; komple rack kabin yanında sadece sunucu hizmeti veya sadece tek bir sanal sunucu hizmeti de alabilirler. Servis sağlayıcıları data center, sunucu barındırma, sanal sunucu, sınırsız hosting, web hosting, kurumsal hosting, veri merkezi çözümleri, sunucu hizmetleri gibi birçok hizmet yelpazesine sahiptir.
Kurulacak veri merkezlerinde veri yedekleme sistemlerindeki harddisk’ten, hizmet veren sunuculara, tüm cihazların bağlı bulunduğu switch’lere, güvenliği sağlayan firewall’a kadar tüm cihazların yedekli dizayn edilmesi tavsiye edilir. Kullanılacak bazı teknolojler ve protokoller sayesinde yedek olarak konumlandırılan cihazların da aktif bir şekilde çalışması sağlanabilir.